Tekoäly tarjoaa mahdollisuuksia myös viestintään

Tekoäly tulee vaikuttamaan viestintäkentän muutokseen vähintään yhtä paljon kuin sosiaalinen media aikoinaan, uskoo viestinnän asiantuntija Pinja Lehtman. Viestinnän ammattilaisten ei kuitenkaan tarvitse pelätä työpaikkansa puolesta, kuten kauhuskenaarioissa annetaan ymmärtää. Kyse on tehtäväkentän muutoksesta.

– Yksi alueista, johon tekoäly on tulossa ryminällä, on vaikuttajien työkenttä. Aasiassa on jo yleistä, ettei vaikuttaja olekaan ihminen vaan tietokoneella tehty olento, joka muistuttaa ihmistä, Lehtman sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, ettei sisältö muodostu itsestään, vaan tarvitaan ihminen käskyttämään teknologiaa. Tekoälyyn tulisikin suhtautua tukiälynä, tai työkaverina jonka kanssa voi pallotella asioita. Vastuu on aina ihmisellä. Jos tekoälylle syöttää vihapuhetta ja ennakkoluuloja, lähtee tekoäly kehittymään sen mukaisesti.

Vastaavasti tekoäly tarjoaa myös mahdollisuuden tehdä viestinnästä eettisempää. Voimme esimerkiksi vaikuttaa siihen, ettei teknologia toista ihmisten ennakkoluuloja.

Aikoinaan, kun haki Googlesta kuvaa johtajasta, sai tulokseksi kuvan valkoisesta keski-ikäisestä miehestä.

Lehtman on käyttänyt tekoälyä jo pitkään. Siitä oli apua myös kirjan kirjoittamisessa.

– Pistän tekoälyn tekemään listoja, joiden avulla muistan ottaa kirjoituksissa huomioon eri asioita. Lisäksi välillä se on editointiapuri eli pistän sen kirjoittamaan uusiksi jonkun lauseen, johon en itse ole tyytyväinen.

Pinja Lehtman oli mukana Helsingin kirjamessuilla 27.10. ja Tampereen kirjafestareilla 2.-3.12.