Monimuotoisuus voimavaraksi

Monimuotoisuus työpaikalla tarkoittaa muutakin kuin sukupuolen tai ihonvärin moninaisuutta. Valmentaja Jari Saarenpään mukaan lähtökohtana on oivaltaa, että työpaikalla on erilaisia ihmisiä. Se, miten minä ajattelen, ei ole ainoa tapa ajatella. Monimuotoisuus saadaan käyttöön voimavarana, kun erilaisille ajattelutavoille annetaan tilaa ja jokainen työyhteisön jäsen voi tuoda oman näkökulmansa keskusteluun. Tässä avainasemassa ovat esihenkilöt, joiden tehtävänä on sallia erilaiset ajattelutavat.

”Erilaisten ajattelutapojen hyväksyminen vaatii sitä, että esihenkilöllä on itsellään jonkinlainen käsitys omista luontaisista taipumuksistaan. Sen jälkeen voi alkaa havainnoida ihmisiä ympärillään”, Saarenpää sanoo.

Saarenpää törmäsi monimuotoisuuteen käytännössä työskennellessään kansainvälisissä yrityksissä. Eri kansallisuuksista koostuvia tiimejä johtaessaan hän ymmärsi, että erilaisille ajattelutavoille ja näkemyksille pitää antaa tilaa.

Tajusin, että jos monimuotoisuutta ei lähde hyödyntämään, emme saa porukasta irti mitään.

Jos esihenkilö ei tätä ymmärrä, tiimeistä harvoin tulee toimivia. Omien ajattelutapojen oivaltamiseen löytyy monenlaisia työvälineitä. Saarenpää on itse työskennellyt Luontaiset Taipumukset -analyysin kanssa. Jokaisen työntekijän täytyisi myös tietää, miksi juuri hänen roolinsa on tärkeä. Ilman sitä ei yritys voi menestyä.

Oletko jo löytänyt oman miksin?

Jari Saarenpää on taustaltaan diplomi-insinööri ja viimeiset kymmenen vuotta hän on toiminut työyhteisöissä johtamisvalmentajana. Erityisesti muutosjohtaminen on hänen vahvuusalueensa.

Saarenpäältä on julkaistu aiemmin kirjat Löydä sisäinen motivaatiosi (2017), Luontaiset vahvuutemme – tarinoita erilaisuuden hyödyntämisestä ja Sudenpentujen käsikirja esimiehille. Löydä oma vahvuuspotentiaalisi ilmestyi 2022 Minean kustantamana.

Jari Saarenpää on mukana syksyn kirjatapahtumissa. Hän esiintyy Helsingin kirjamessuilla 29.10. Minean lavalla sekä Tampereen kirjafestareilla 2.12.